Tea hatása

Camellia Sinensis

Gyümölcs teák

Lapacho

Mate

Rooibos

Egyéb teák


sinensis

A tea örökzöld, ázsiai fa, trópusi-szubtrópusi tájakon él. Mivel a több méter magas fákat nehéz lenne gondozni, a friss hajtásokat lecsípni a tea készítéshez, ezért a teafákat cserje méretűre nyesik vissza ( 1-1.5 m magasra).
A növényt Kínában kezdték használni és termeszteni. Az első írásos feljegyzések Kr.e. 2000-ből származnak, ekkor a teát orvosságként itták az álom távoltartására, gyomorrontásra és az alkohol ellenszereként. Kr.e. 200 körül már nem csak gyógyszerként használták, a III. században bekerült a császári udvar mindennapi etikettjébe. A növény őshonos volt Indiában ( Asszam területén ) és évszázadok óta itta a helyi lakosság a belőle készült teát,kereskedelmi termékké csak a XIX. századtól vált a britek beavatkozásával( az angolok a kínai teától való függetlenségüket kívánták megszüntetni a gyarmati indiai termeléssel ). Japánba a IX. század elején érkezett Kínából szerzetesek segítségével Európába a XVI. század végén portugál kereskedelmi hajósok szállítottak teát először.

  • A termesztett alapcserjék:
    • a kínai tea, Thea sinensis
    • az asszami tea, Thea assamica ( India )
    • és e két növény hibridjei ( mára kb. 3000 fajta teát ismerünk )
  • A teafajták változatosságát a termőtalaj és éghajlatbeli különbségek, másrészt a gyártási folyamatok eltérései okozzák. Ugyanabból a teanövényből készítik a zöld teát és a fekete teát is, az eltérést a fermentálás (erjesztés) okozza.
    Feldolgozás szerinti főbb csoportok:
    • Fekete tea, teljesen fermentált tea
    • Oolong, Sárga tea, részlegesen fermentált
    • Zöld tea, sodort, szárított levelek fermentálás nélküli
    • Fehér tea, minimálisan feldolgozott,csak szárított tea
  • A teafeldolgozás lépései: 1.a zöld tealevél leszedése (szüret), 2. fonnyasztás, előszárítás: a levelek nedvességet veszítenek így könnyen sodorhatóvá válnak, 3. sodrás: a levelek sejtfalát megszakítják, hogy a sejtnedvek előkészítsék a fermentációt, 4. erjesztés: a zöld tealevelekből oxidáció során fekete tea lesz, 5. szárítás: hevítéssel leállítják az erjedést, 6. osztályozás: különböző minőségi csoportokba sorolják a leveleket, 7. hűtés, tárolás: légmentesen őrzik a teákat, 8. csomagolás: szállításra kész, aromatartó-nedvességtől védő csomagoló technológiával.

Élettani hatása:

  • A tea élénkítő hatása tartósabb és kíméletesebb a szervezet számára, mint a kávé koffein hatása.
  • A tea levelében található csersav gátolja a káros koleszterin és zsírsavak felszívódását - ezért is nevezik fogyókúrás teának - erősíti, rugalmassá teszi az érfalat, ami hozzásegít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  • Hasonlóan az Aszpirinhez, elősegíti a vér folyékonyságát, ezáltal a vérrögképződést akadályozza. A rendszeresen teázók kevésbé hajlamosak az agyvérzésre.
  • Visszatartja a szervezetben az egyébként gyorsan távozó C vitamint (amit jelentős mennyiségben tartalmaz a tea), ezáltal kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
  • Jótékony hatással van az idegrendszerre, javítja az izmok, így a szívizom munkavégző képességét is.
  • A zöld tea speciális anyaga, röviden: EGCG-blokkolja a rosszindulatú daganatot előidéző enzimet, így megakadályozza a daganatok kialakulását, illetve lassíthatja azok fejlődését. Amerikai vizsgálatban megállapították hogy napi 2-vagy több csésze teát fogyasztóknál átlagban 70%-kal csökkenti a tüdő-, prosztata rák, száj-, nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy-, vastag- és végbélrák, húgyuti rák, mell rák, petefészek rák kialakulását.
  • Modern orvosi kutatások igazolják a Zöld, Fehér, Oolong és Fekete tea, baktériumölő gyulladáscsökkentő hatását. Polifenol tartalmának köszönhetően a tea érzékenyebbé teszi az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumokat, ezáltal könyebb az elpsztításuk.
  • Hagyományos kinai gyógyításban a tea leveleket asthma, tüdő, szív fájdalmak, periferális érbetegségek és koszorú ér betegségek kezelésére használták
  • Tanulmányok szerint az idősebb teát ivó nők csontsűrűsége lényegesen magasabb, mint a nem teazó társaiké, így hatékony a csontritkulás betegség ellen. ( Nem hanyagolható el:
    • A tejtermékek fogyasztása magas calcium tartalmuk miatt
    • A napi 10-15 perces napozás (ez segít a "D"-vitamin alakulásában a szervezetünkben)
    • És a heti 2-3-szori rendszeres testmozgás (séta, bicikli, torna-ami segít a csontok megerősödését)
  • Az egy éven át fogyasztott  napi 120ml tea csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
  • A tea kedvezőtlen élettani hatása is lehetséges, ezek:
    • fogamzásra készülő és a terhesség ideje alatt a hölgyek mérsékelten fogyasszanak zöld teát, mivel a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges fólsav felszívódását akadályozza, lassítja a tea.
    • lassítja, illetve akadályozza a vas felszívódását,
    • fokozza a gyomorsav  elválasztását ami pl. fekély esetén kifejezetten hátrány.
    • egyes érzékeny embereknél a tea migrént idézhet elő
    • a koffeinra érzékenyeknél igen enyhe fizikai függés is kialakulhat.

 

A gyümölcs teák valójában nem teák, mivel nem tartalmaznak tealeveleket.
Egy részük többféle növény keveréke, melyek leggyakoribb alkotóelemei: alma, narancs, hibiskus, csipkebogyó, bogyós gyümölcsök stb.
Természetes folyadékpótlásnak kiváló a belőlük készült tea, idősek és fiataloknak egyaránt.

 

           (Tabebuia impetiginosa) Az inkák hagyták örökül. Az Andok őserdeiben honos fa  belső kérgéből nyerik.

Élettani hatása:

  • Rengeteg ásványi és antibakteriális anyagot tartalmaz, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A tudósok felfigyeltek arra, hogy a perui és bolíviai inkák a növényi kivonatot eredményesen alkalmazzák egyes betegségek kezelésére.

    • gyulladások,
    • izületi panaszok
    • daganatok kezelésére
    • nyálkahártya-és bőrfekélyek,
    • hasi panaszok,
    • különféle daganatok,
    • reuma, fájdalmak,
    • asztma,
    • fertőzések és legyengülés esetén,
    • méregtelenitő kúrákhoz.

Jellegzetes ízű főzet. Elkészítéséhez  1 teáskanál száraz  kérget 5 percig főzzük 2-3dl vízben, majd hagyjuk 10-20 percig állni.

 

(Ilex Paraguariensis)  Dél-Amerikába őshonos örkzöld pálmafajta  szárított leveléből készül.

 

Élettani hatása:

  • A matein alkotó része az összetételénél fogva nagyon kedvező a szervezet számára, élénkítő hatású. 146-féle illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és vitamint tartalmaz.

      A főzet:

    • erősíti az immunrendszert,
    • csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet,
    • segíti az emésztést,
    • ellazítja az izmokat,
    • lassítja az öregedést,
    • frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést,
    • segíti a szívműködést,
    • méregtelenít,
    • szabályozza a vércukorszintet.
    • elősegíti a kipihentetőbb éjszakai alvást

A kellemesen kesernyés forrázat elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál száraz növényt egy csészényi 75-80 C fokos vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Lehet mézzel, citrommal ízesíteni. Esti fogyasztása nem javasolt.

 

Dél-Afrikában vadon élő fűféle (Aspalathus linearis), melynek főzete gyönyörű naplemente vörös színű. Ültetvényei nem vegyszerezettek.


Élettani hatása:

  • A szervezet számára nagyon értékes ásványokat, vitaminokat, fenolsavakat, görcsoldó hatású flavonoidot, anti-allergéneket, anti-oxidáns anyagokat tartalmaz.
  • Orvosolja a vérkeringési zavarokat, csökkenti a vércukorszintet és bőrfiatalító hatású.
  • Korlátlan menyiségben fogyasztható: pici csecsemőktől az aktív sportolókig, terhes hölgyek és idősebb emberek számára is ajánlott. Fogyasztható egész nap és az esti órákban is, hiszen alvásjavító és feszültségoldó  hatása is bizonyított.
  • Dél-Afrikában és Japánban végzett kísérletek kimutatták, hogy a Rooibos tea segít az egészségügyi problémák megoldásában, mint például:
  • stressz okozta fejfájás,
  • álmatlanság,
  • ingerlékenység, idegi feszültség,
  • magas vérnyomásra is jótékony hatással van.
  • A nyugtató, görcsoldó hatása különösen csecsemőkorban van jó hatással a különbözo bél-és gyomorgörcsök mérséklésében. (édeskés íze miatt a babák jobban elfogadják mint a köménymagos teát)
  • Dél-Afrikában a Rooibost az allergiás tünetek kezelésére is használják, különösen  szénanátha, asztma, és ekcéma ellen hatásos.
  • A tápcsatorna nyálkahártyáját teszi erőssé és ellenállóvá: aftákat, fogínygyulladás és fekélyeket gyógyít.
  • Használják bőrirritációk esetében is. A Rooibos főzetét közvetlenül az irritált, sérült területre helyezik.
  • Anti-oxidáns anyagot tartalmaz, amely segít lelassítani az öregedési folyamatokat és megerősíti az immunrendszert.
  • Kiváló szomjúság csökkentő, aktív életet folytató embereknek.
  • Nem tartalmaz csersavat, így az érzékeny gyomrú emberek is bátran fogyaszthatják.
  • Nagy menyiségben tartalmaz vasat, ezenkívül C-vitamint és rezet, ami által könnyen épül be a vas a szervezetbe. Egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz; káliumot, kalciumot, fluoridot, cinket, mangánt, alfa-hidroxiumot, magnéziumot.

 

Egyéb teák

  • Zöld tea coenzime Q10-el

Sejtjeink - így az egész szervezet - energiával való ellátását a Q10 koenzim szabályozza. A Q10 egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat. Ez a koenzim szabályozza az energia (ATP) termelést a mitokondriumokban. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd és kívülről kell pótolni (gazdag ternmészetes forrása a szardinia, marha hús, földimogyoró és spenót). A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet.  Sejten belül a metabolikus hőtermelést fokozza ezéltal természetes fogyást eredményez. 

Élettani hatása:

  • immunrendszer erősítő
  • az agyműködést fokozza,
  • védőhatása van a gyomorra és nyombélre.
  • lassítja az öregedést és
  • a már meglévő szív- és érrendszeri panaszokat gyógyítja.

 

  • Inulinos Sárga tea

 Az inulin gyümölcscukorból felépített poliszacharid. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az inulin képes az immunrendszerünk számára oly nélkülözhetetlen bifidusbaktériumok növekedését megsokszorozni. Az inulin megköti a koleszterint, a triglicerideket, a foszfolipideket és a szabad zsírsavakat is. Mivel a bifidusbaktériumok segítenek a tápanyagok lebontásában és felszívódásában, ezért jelenlétük kifejezetten pozitív hatású. Az inulin olyan táplálék alkotórész, amely szelektíven serkenti a bélflóra (laktobacillus és bifidusz) növekedését és metabolikus aktivitását, ezáltal javítja a gazdaszervezet egészségét. A prebiotikum (inulin) a probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését.

Élettani hatása:

    • természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nemszükséges inzulin
    • szabályozza a cukoranyagcserét, cukorbetegeknek kimondottan ajánlott
    • segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását (kiegészíti az egészséges fogyókúrát)
    • javítja az emésztőrendszer működését
    • előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
    • jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, vastagbélrák megelőzésében, élelmiszer-allergia
    • és szív-érrendszeri betegségek esetén.